Zapečené dýňové těstoviny
Výborné podzimní haloweenské jídlo !
Suroviny:
1x máslová dýně (může být i hokaido)
1x cibule
20ml olivového oleje
3 stroužky česneku
250 ml rýžové smetany
200g těstovin (celozrnných)
50g parmazanu
50g strouhaného 30%eidamu
Sůl
Pepř
Muškátový květ /oříšek
Dýňová semínka
Postup:
Na olivovém oleji si osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a oloupanou na kostky nakrájenou dýni a lehce orestujeme. Podlijeme cca 500ml vody a vaříme dokud dýně nezměkne (30 minut). Následně přidáme rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixerem. Osolíme opepříme a přidáme muškátový květ dle chuti. Když máme omáčku hotovou přidáme vařené těstoviny. Do směsi můžeme přidat libovolnou na drobno nakrájenou zeleninu nebo kuřecí maso. Má verze ale byla bez masa. Parmazan a eidam smícháme dohromady, vzniklou směs rozdělíme na polovinu a 1/2 vmícháme do směsi těstovin a dýňové omáčky. Nalijeme do zapékací misky posypeme zbytkem eidamu s parmazanen a dáme cca na 20 minut péct.
Podávat můžeme posypané dýňovými semínky.
⚠️Kalorická hodnota na 💯g porci = 1️⃣2️⃣8️⃣ kcal⚠️